top of page
Writer's pictureMarije Elles

Deze skill laat jouw sensitiviteit floreren


Wanneer je gezegend bent met een sensitief systeem, is er een skill die het verschil kan maken. Het verschil tussen slachtofferschap en kracht. En die skill, is werken met energie: Energetisch Leiderschap.


Laten we om te beginnen inzoomen op dat woord dat je nou al de hele tijd voorbij ziet komen: sensitiviteit. Want wat verstaan we nou onder een sensitief systeem?

 

In het algemeen hebben we het over een systeem dat prikkels dieper verwerkt dan 'de norm' is.

 

De definitie volgens de Van Dale is duidelijk:

sen·si·tief (bijvoeglijk naamwoord)

1 zeer ontvankelijk voor indrukken; = overgevoelig

 

In de afgelopen jaren is er steeds meer onderzoek gedaan naar sensitiviteit als eigenschap. Want is het aangeboren? Of is het het gevolg van trauma of de omgeving waarin je opgroeit? Elaine Aron heeft met haar boeken over het zijn van een HSP'er een ware sensitiviteits-revolutie ontketent en sindsdien is er veel onderzoek gedaan naar deze eigenschap. Ook staan we als maatschappij steeds meer stil bij neurodivergentie: sommige hersenen zijn anders bedraad en niet iedereen kan vanuit zijn of haar bedrading gemakkelijk meekomen in onze neurotypische maatschappij.


De rode draad in deze onderzoeken is dat je met een sensitief systeem gevoeliger bent voor indrukken van zowel binnen- als buitenaf. De grens tussen jou en je ervaring is dunner, je zou dit kunnen zien als een dunnere huid. Dit is deels aangeboren of erfelijk, maar wordt verder beïnvloed door hoe jouw omgeving reageert op die sensitiviteit. Worden je diepe emoties bijvoorbeeld afgewezen of vind je onvoldoende spiegeling en (emotionele) veiligheid in je omgeving, dan heeft dat een grote invloed op hoe jouw hersenen zich ontwikkelen op het gebied van bijvoorbeeld emotie-regulatie en impuls controle. Dit maakt het leven kleurrijk, maar soms ook overweldigend.


In 'Healing Developmental Trauma' bespreken Heller en La Pierre het concept van energetische grenzen. Hun theorie? Wanneer deze worden aangetast, leidt dit tot meer omgevingsgevoeligheid. Onze energetische grenzen vormen de driedimensionale ruimte die zich boven, onder en om ons heen bevindt. Dat is dus ons energieveld, ook wel ons 'Aura' genoemd. Dat veld is als een buffer die onze interactie met andere mansen en onze omgeving reguleert. Wanneer je een sensitief systeem hebt is het vaak lastig om te voelen wanneer je energetische grenzen worden aangetast of waar jouw aura/buffer eindigt en die van de ander begint.

 

Uit het boek '(te) veel voelen' van Imi Lo:

"Soms kun je de indruk wekken dat je helderziend bent en kun je je energetisch afstemmen op andere mensen en je omgeving. Maar je kunt je ook overweldigd voelen door de energieën en emoties van andere mensen. Aangetaste grenzen kunnen ook leiden tot het gevoel dat je als het ware samensmelt met je omgeving en geen verschil meer ervaart tussen jezelf en andere mensen, of tussen innerlijke en uiterlijke ervaringen. Aangezien je intacte energetische grenzen nodig hebt om omgevingsprikkels te kunnen filteren, kun je een onbeschermd gevoel hebben als je ze niet hebt, alsof je 'zonder huid' rondloopt. Je voelt je voortdurend overweldigd door omgevingsprikkels waaronder bijvoorbeeld menselijk contact, geluiden, licht, aanraking, toxische stoffen, allergenen, geuren en zelfs elektromagnetische activiteit."


Hoe vermoeiend.


Om onze sensitiviteit als kracht in te zetten, is het dus enorm belangrijk dat we onze energetische grenzen leren kennen en weten hoe we met met energie en ons zenuwstelsel werken.


Versimpeld kan je stellen dat hoe jouw zenuwstelsel is afgesteld (door een combinatie van 'bedrading' en ervaringen), bepaalt welke vorm jouw energieveld/aura aanneemt en dus ook hoe dik of dun jouw grenzen zijn. Waar we uiteindelijk naar streven is een flexibel zenuwstelsel dat soepel danst tussen sympathisch en para-sympathisch, oftewel tussen 'doen' en 'rusten', tussen alert zijn en ontspannen. Dit zorgt dan ook voor een flexibel aura, dat kan wisselen tussen dikkere en dunnere grenzen. Een zenuwstelsel en aura dat adaptief is en afhankelijk van de situatie/omgeving de gepaste vorm aanneemt. Zodat je bijvoorbeeld een dagje naar een pretpark kan zonder alle zorgen en gevoelens van het hele pretpark mee terug naar huis te nemen en wanneer je je veilig voelt met de mensen die je liefhebt, je grenzen juist wat kan openen voor de omgeving en je 'muur kan laten zakken'.

 

Wanneer we Energetisch Leiderschap nemen leren we de problemen van anderen niet langer te dragen en in eerste instantie verantwoordelijkheid te nemen voor ons aura, onze energie, onze realiteit en ons gedrag. Dit is namelijk het enige waar we daadwerkelijk invloed op hebben. Wanneer onze grenzen dun zijn en we met onze focus bij de ander zijn, kunnen we niet bijdragen vanuit onze authentieke energie en raken we gemakkelijk overweldigd en overprikkeld. En dat is zonde, want op die manier kunnen we onze sensitiviteit niet de wereld in brengen omdat hij ons lam legt en energie lekt in plaats van kracht, wijsheid en inzicht geeft.

 

Want dat is zeker weten de andere kant van de munt: jouw sensitiviteit zorgt voor een sterke intuïtie, het vermogen om je te verbinden en af te stemmen op de wereld om je heen en gaat vaak gepaard met een uitzonderlijke spirituele en emotionele intelligentie, empathie en creativiteit. Om maar wat te noemen.

Precies deze kwaliteiten zorgen ervoor dat je een geweldig energetisch kompas hebt waar je op af kan stemmen: maar wel alleen wanneer je energetische grenzen in orde zijn.


En dat is oefenen, oefenen, oefenen. 


Hoe meer wij daar allemaal mee aan de slag gaan, hoe meer van onze  empathie, creativiteit, innovatie en bewustzijn de wereld in komt. 


Lijkt me de moeite meer dan waard. <3 In de volgende blog neem ik je mee in een oefening die je kan doen én vertel ik meer over het programma Energetisch Leiderschap, waar alle kennis en kunde van mijn jaren aan Human Design en energiewerk en werken met intuïtie samen komt in een programma voor sensitieve veranderaars.




Blote voeten in de branding


3 views0 comments

Comments


bottom of page